Den Wijnghaert Soo Bevrosen : Methodische bedenkingen bij de beoefening van klimaatgeschiedenis aan de hand van de Leuvense wijnteelt tijdens de kleine ijstijd - Walschap, Lena (Noordbrabants Historisch Jaarboek, 2021)
Zorgde een toename aan hagelstormen voor meer heksenverbrandingen en belemmerde regen de efficiëntie van het Mongoolse leger?2 Klimaatverandering houdt niet enkel vandaag de samenleving in haar greep. Klimaatgeschiedenis tracht daarom de rol van het klimaat in het verleden te doorgronden. In het licht van de hedendaagse klimaatcrisis heef dit veld de laatste decennia aan belang gewonnen. Mede door de uitwisseling met de exact-wetenschappelijke tegenhanger, de paleoklimatologie, ziet het er niet naar uit dat hier binnenkort een einde aan komt. De voortdurende ontwikkelingen bevorderen de discussies in het veld, maar er is over de jaren een onevenwichtigheid ontstaan in de soorten onderzoek die het meeste aandacht krijgen. Het probleem is dat slechts een beperkt en eenzijdig aspect van de invloed van het klimaat in de geschiedenis belicht wordt. Aan de hand van het voorbeeld van de neergang van de Leuvense wijnteelt vanaf de late zestiende eeuw verkent dit artikel de beperkingen van een veelgebruikte methode. Deze bestaat uit het correleren van klimaatreconstructies met historische datasets. Vervolgens biedt deze gevalstudie ook enkele voorbeelden van alternatieve methodes die een completer beeld van klimaatverandering kunnen blootleggen.