De lijst als kaart : Stad en territorium in laatmiddeleeuws Brabant - Damen, Mario (Noordbrabants Historisch Jaarboek, 2022)
In 1549 begeleidde Cristobal Calvete de Estrella (†1590), chroniqueur en hoveling van kroonprins Filips (1527–1598), de zoon van keizer Karel V op zijn rondreis door de Nederlanden. Filips maakte niet alleen zijn Blijde Intrede in de belangrijkste steden van de Nederlanden maar participeerde ook actief in de verschillende toernooien die ter gelegenheid van zijn kennismakingsreis werden georganiseerd. Calvete de Estrella beschreef de reis in een uitgebreid verslag dat gedrukt en verspreid werd over heel Europa; een typisch staaltje van vorstelijke propaganda. De auteur laat zien dat hij goed op de hoogte is van de plaatselijke tradities maar ook van de historiografe. Zo legt hij over de stad Antwerpen uit dat de wortels van de stad teruggaan tot het keizerrijk, toen een kasteel aan de oever van de rivier de Schelde de zetel was van een markgraafschap.