Middeleeuws Brabant online - Stapel, Rombert (Noordbrabants Historisch Jaarboek, 2022)
Een goede kaart is onmisbaar voor het verwerven en verwerken van historische kennis. Hij biedt de gebruiker in één opslag een overzicht van de geografsche ligging van behandelde plaatsen, het liefst in hun historische context. Op deze manier is een kaart een uitnodiging aan de lezer om dwarsverbanden tussen plaatsen, personen en gebeurtenissen te leggen. Toch kent de standaard verschijningsvorm van een kaart, in druk of als online afbeelding, ook zo zijn beperkingen. Juist het leggen van dwarsverbanden wordt bemoeilijkt door het gebrek aan interactie met de alternatieve bronnen van (geografsche) kennis. Ook voor de ruimtelijke analyse van de gegevens die aan een kaart ten grondslag liggen biedt een gedrukte, statische kaart weinig tot geen soelaas.