De armenzorg in het Land van Ravenstein in de achttiende eeuw - van Lith-Droogleever Fortuijn, Annemarie (Noordbrabants Historisch Jaarboek, 2023)
In dit artikel wordt in de eerste plaats ingegaan op de bestuurlijke situatie in het Land  van Ravenstein in de achttiende eeuw en de demografsche ontwikkelingen. Daarna komt  de armenzorg voor verschillende categorieën armen aan de orde. Migratie speelde daarbij  een belangrijke rol. De overheid wilde alleen kapitaalkrachtige immigranten toelaten, maar  toch zwierven er veel bedelaars rond.