Een Eindhovenaar in het leger van Napoleon - de Wit, Harry (Noordbrabants Historisch Jaarboek, 2023)
Dit artikel heef als doel deze waardevolle bron uit te geven en de achtergrond en ontstaans context te reconstrueren. Voor dit doel zal achtereenvolgens een aantal vragen worden beantwoord. In het eerste deel geven we de brief uit, bespreken we vormelijke aspecten en proberen we enkele elementen te duiden. In het tweede deel bespreken we de inhoud van de brief. Wat verhaalt deze bron? Het derde deel bespreekt de achtergrond van de briefschrijver. Wie was Johannes de Groot? Wat was zijn achtergrond en die van zijn ouders? Ten slotte plaatsen we de gebeurtenissen uit de brief in een bredere context. Wat ging er vooraf aan en wat volgde op de episodes die in de bron genoemd worden? Wat waren de omstandigheden die ertoe hadden geleid dat De Groot werd ingelijfd in het Franse leger? Hoe verging het hem nadat hij was ingelijfd?