Sjeng Tans: martelaar, held, heilige? - Klijn, Annemieke (Studies over de sociaaleconomische geschiedenis van Limburg, 1997)
De katholieke doorbraaksocialist Sjeng, voluit Jean Guillaume Hubert, Tans (1912-1993) was één van de belangrijkste exponenten van de doorbraak, het principiële uitgangspunt van de PvdA. Tegen het einde van zijn "aardse loopbaan" bekeek Tans zijn "zorgvuldig afgesloten prijzenkast": ridder in de orde van de Nederlandse Leeuw, erepenning in goud van de gemeente Maastricht en nog één van de provincie Limburg, de dr. Tans-penning, de dr. Tans-leerstoel en een eredoctoraat van de Rijksuniversiteit Limburg. Vooral de verheffing "tot de eer van het Maastrichtse altaar" deed hem goed, ook al besefte hij dat zelfs een "heilige maar een mens blijkt te zijn". Op 25 februari 1993 overleed Tans in zijn geboorteplaats Maastricht.