Van kerkelijke caritas naar sociale zorg van staatswege - Gijsen, J.M. (Studies over de sociaaleconomische geschiedenis van Limburg, 1995)
Studie waarin wordt geschetst hoe Mgr. H.J. Kerens (1725-1792), achtereenvolgens ’bisschop van Roermond, Wiener Neustadt en Sankt Pöiten, als adviseur van het Oostenrijkse hof bijdragen leverde aan een toenemende bemoeienis van de keizerlijke regering met sociale zorg, voordien een zuiver religieus-kerkelijke opdracht.