De levensstandaard in Limburg van de Franse tijd tot aan de Eerste Wereldoorlog. Een analyse van de lichaamslengte van Limburgse lotelingen - Rutten, W.J.M.J. (Studies over de sociaaleconomische geschiedenis van Limburg, 1995)
Drs. W.J.M.J. Rutten laat in zijn artikel zien hoe de toename van de lichaamslengte van Limburgse lotelingen in de tweede helft van de negentiende eeuw meer en meer achter bleef bij die in andere delen van het land. Hij wijt het aan het consumptieniveau , dat in Limburg vooral tijdens de agrarische crisis ( 1885- 1895) merkelijk verslechterde.