Het ontstaan van het Limburgse chauvinisme in Sittard - Goltstein, Jos (Studies over de sociaaleconomische geschiedenis van Limburg, 1986)
Jos Goltstein opent het jaarboek met een studie over het ontstaan van het Limburgs chauvinisme in Sittard. Anders dan in populaire geschriften vaak wordt gesuggereerd, zijn de Limburgers niet altijd chauvinistisch geweest. Integendeel, precies zoals de Vlaamse gedachte is ook het Limburgs zelfbewustzijn ontstaan als uitvloeisel van sociale spanningen. Sedert het midden van de 19e eeuw waren de mogelijkheden tot stijging op de maatschappelijke ladder voor de overwegend katholieke Limburgers ernstig beperkt. Snel groeiende vormen van bedrijvigheid, zoals de spoorwegen en de overheidsdiensten, weerden inwoners van het gewest min of meer systematisch. Terecht ontstond daartegen verzet. Aan de hand van de lokale persorganen in Sittard onderzocht de auteur minitieus het bewustwordingsproces in een kleine stedelijke agglomeratie. Opmerkelijk was daarbij dat, naarmate de persactie meer succes opleverde, de neiging tot overdrijving bij de actievoerders toenam.