Kapitalisme op het platteland. Drie case-studies uit de 18e eeuw in de streek van Verviers - Servais, P. (Studies over de sociaaleconomische geschiedenis van Limburg, 1983)
Dr Servais heeft een aantal bijzonder belangwekkende studies geschreven over de geschiedenis van het oude hertogdom Limburg in de 17e en 18e eeuw, waarin hij de spectaculaire economische opbloei van die streek beschreef en verklaarde. Op verzoek van de redactie heeft hij een aspect van deze geschiedenis, namelijk de toenemende betekenis van het geld in de toenmalige Limburgse samenleving, nog eens extra in het licht gesteld.