Dat ging over zijn hout. Overmatig gebruik van bossen in het zuiden van Limburg van de hoge middeleeuwen tot in de 20e eeuw - Jansen, J.C.G.M. (Hans); van de Weteringh, W. (Studies over de sociaaleconomische geschiedenis van Limburg, 1983)
Een facet uit de geschiedenis van de bosbouw in Limburg wordt behandeld door J. C. G. M. Jansen en W. van de Westeringh. Zij hebben bij hun studie met een tweevoudig doel een samenwerking tussen een historicus en een bodemkundige nagestreefd. Door de nadruk te leggen op het gebruik van de bossen hopen zij een bijdrage te leveren aan meer economisch en sociaal-historisch gerichte studies van de bosbouw in Limburg. Vervolgens is gebleken dat de bodemkundige implicaties van het bosgebruik in het verleden nog altijd doorwerken in de structuur van de bodem. Door de historische achtergronden van dit verschijnsel te belichten, krijgt de geschiedvorsing een praktisch nut.