Précis statistique du département de la Meuse inférieure (rive gauche) - Languesse, J.L. (Studies over de sociaaleconomische geschiedenis van Limburg, 1982)
Deze bijdrage is een bronnenpublicatie. Jarenlang is door het Sociaal Historisch Centrum materiaal verzameld voor een publicatie van statistische gegevens betreffende Limburg tussen 1750 en 1900. Veelal zal publicatie in tabelvorm kunnen plaats vinden. Sommige documenten zijn echter deels statistisch, deels beschrijvend van aard. Zij verdienen een integrale publicatie. Dit geldt met name voor statistische beschrijvingen van het departement van de Nedermaas en de Provincie Limburg of delen daarvan, samengesteld tussen 1808 en 1838. In 1970 werd in deel XV van de Studies de oudste beschrijving die werd gevonden, een Statistique de 1’Arrondissement de Ruremonde, gepubliceerd. Nu is het de beurt aan de Précis Statistique du Département de la Meuse Inférieure - rive gauche van de hand van J. L. Languesse uit 1814. Dit document is een bewerking en actualisering van de befaamde Statistique du Département de la Meuse Inferieure van F. A. Cavenne uit 1802. De uitgave is verzorgd door J. C. G. M. Jansen.