Een register van huwelijkse voorwaarden als nieuwe mogelijkheid voor de bestudering van economische verhoudingen - Gulikers, J. (Studies over de sociaaleconomische geschiedenis van Limburg, 1971)
Dit artikel geeft een overzicht van akten van huwelijkse voorwaarden uit het arrondissement Roermond in de eerste helft van de 19e eeuw. Deze akten zijn van betekenis voor de studie van de vermogenstoestand van mensen, die goeddeels nog aan het begin van hun carrière staan. Meestal vindt men slechts gegevens over het vermogen na de dood van de bezitter middels de memorie van successie. Bronnen, die het ons mogelijk maken de ontwikkeling van het vermogen te analyseren, zijn bijzonder zeldzaam, zodat deze lijst, die verzorgd werd door de heer J. Gulikers, gaarne werd opgenomen.