De activiteiten van industriepionier John Cockerill in de Hollandse periode (1815-1830) - Schenk, Eugène A.M. (Studies over de sociaaleconomische geschiedenis van Limburg, 2004)
Roentgen (adviseur van de koning) heeft John Cockerill leren kennen toen hij op verzoek van de koning een studiereis maakte door de Zuidelijke Nederlanden, teneinde entrepreneurs op te sporen die de ambitie en deskundigheid bezaten om een geïntegreerde ijzerfabriek op te richten. Roentgen was ervan overtuigd dat hij in de figuur van John Cockerill zo'n dynamische ondernemer had gevonden.