Marskramers in de oostelijke mijnstreek omstreeks 1800 - Mosmuller, J.M.H. (Studies over de sociaaleconomische geschiedenis van Limburg, 1993)
Drs. J.M.H. Mosmuller beschrijft de marskramers in het zuidoostelijk deel van Limburg omstreeks 1800. Het zijn de voorlopers geweest van de detailhandel ten plattelande. In een tijd toen de behoefte aan consumptiegoederen snel groeide en waarbij het aanbod van voorzieningen in de dienstensector sterk achter bleef, vervulden zij tijdelijk een gewichtige intermediaire rol.