Overheid en Joden in het huidige Limburg in de 18e en vroege 19e eeuw - Jansen, J.C.G.M. (Hans) (Studies over de sociaaleconomische geschiedenis van Limburg, 1978)
De bundel opent met een studie over de 18e eeuwse Jodenpolitiek in de gebieden die behoren tot de huidige provincie Limburg van de hand van Drs J. C. G. M. Jansen. De auteur constateert dat de houding van de overheid ten opzichte van de kleine Joodse gemeenschappen twee verschijningsvormen vertoonde. In de gebieden, die nauw contact met het Rijnland onderhielden, namen de regionale en lokale besturen maatregelen om de plaats der Joden in het economisch en sociaal leven duidelijk vast te leggen. In de Staatse gebieden liet men veeleer Gods water over Gods akker lopen. De bemoeienissen van de lokale besturen met de Joden bleven er steeds heel marginaal. Of men zich inspande voor het vastleggen van de rechten en plichten der Joden in wetteksten of dat naliet, maakte overigens niet erg veel verschil. Geen enkele bestuursvorm of bestuurslaag was in staat zijn wetten en maatregelen te doen uitvoeren. De werkelijke relaties tussen Joden en niet-Joden voltrokken zich op een ander niveau dan door de overheid was bedoeld.