Van spoorwegexploitatie tot mijnexploitatie. Verdere lotgevallen der Aken-Maastrichtse spoorwegmaatschappij - Hartgerink-Koomans, M. (Studies over de sociaaleconomische geschiedenis van Limburg, 1975)
Deze bijdrage handelt over de geschiedenis van de mijnindustrie en behandelt de episode van de aanleg van de zijlijn van de spoorweg Maastricht-Aken, die bij Simpelveld aftakte naar de kolenmijnen in Kerkrade. De moeizame verwikkelingen rond deze aanleg werpen een licht op de trage steenkoolexploitatie van de Domaniale mijn in die tijd.