Een Maastrichtse futurologie uit 1875 rond plannen voor een Belgisch-Nederlandse douane-unie - Philips, J.F.R. (Rudolf) (Studies over de sociaaleconomische geschiedenis van Limburg, 1975)
Bij toeval werd in een Maastrichts dagblad van 1875 een artikel ontdekt, waarin een toekomstvoorspelling werd gegeven, hoe de stad er na honderd jaar zou uitzien. Deze optimistische fantasie werd gekleurd door de gedachte van een naderende tolunie tussen België en Nederland, waarvan men uiteraard hoge verwachtingen had. Het leek interessant om deze herinnering aan de eerste zuidelijke stappen ter verwerkelijking van een soort Benelux nog eens op te halen.