Het belang van een integrale aanpak voor het verbeteren van binding en welzijn van studenten: inzichten uit het mbo, hbo en wo - Langeloo, Annegien; Zwart, Zwaan; van Mourik Broekman, Aafke; Wolfensberger, Marca; Kamans, Elanor (Tijdschrift OnderwijsPraktijk Studies, 2025)
Sinds het uitbreken van de coronapandemie zijn er toenemende zorgen over het mentale welzijn van studenten. Ook de binding van studenten met hun medestudenten en docenten staat onder druk. Om sociale binding en welzijn onder studenten te verbeteren, heeft de overheid middels het Nationaal Programma Onderwijs (NPO) financiële middelen beschikbaar gesteld. Met deze middelen hebben mbo-, hbo- en wo-instellingen aanpakken ontwikkeld om binding en welzijn van studenten te bevorderen. Er is een grote variatie aan aanpakken ontwikkeld, waarvan de werking vaak nog onbekend is. Daarom wilden we in dit onderzoek achterhalen wat aanpakken, gefinancierd door NPO of anderszins, gericht op het vergroten van binding en welzijn succesvol maakt. Vervolgens wilden we werkzame elementen identificeren voor het vergroten van binding en welzijn. Om hier inzicht in te verkrijgen zijn focusgroepen georganiseerd met onderwijsprofessionals in het mbo, hbo en wo over de aanpakken die zij hebben geïmplementeerd om binding en welzijn van studenten te verhogen. Daarnaast zijn fishbowl-focusgroepen gehouden met studenten over wat in het onderwijs positieve of negatieve invloed heeft gehad op hun gevoelens van binding en welzijn. In de resultaten konden we zestien werkzame elementen onderscheiden die inzet vereisen op verschillende niveaus binnen onderwijsinstellingen. Door een integrale aanpak van binding en welzijn, met bijzondere aandacht voor de binding van studenten met hun docent en medestudenten, kunnen onderwijsinstellingen zo een positieve impact hebben op het welzijn van hun studenten.