Patiënt-specifieke neuronale netwerken als modelsysteem voor Dravet syndroom - van Hugte, Eline (Epilepsie, periodiek voor professionals, 2024)
Op vrijdag 5 juli 2024 zal Eline van Hugte aan de Radboud Universiteit haar proefschrift getiteld Exploring the equilibrium between seizure and synchrony, neuronal network development in health and disease1 verdedigen. Zij onderzocht de netwerk ontwikkeling van neuronale ontwikkelingsstoornissen met als primaire focus het Dravet syndroom. Het doel van dit onderzoek was om specifiek te begrijpen hoe excitatoire en inhibitoire neuronen bijdragen aan dit syndroom. Verder werd getest of patiënt-specifieke in vitro neuronale netwerken kunnen bijdragen aan een op maat gemaakte therapie strategie, door medicijnen te testen buiten de patiënt om.