Kenmerken van psychogene nietepileptische aanvallen bij mensen met een verstandelijke beperking - Haenen, Alexandra; Lazeron, Richard; van Ool, Jans; Snoeijen-Schouwenaars, Francesca; Bodde, Nynke (Epilepsie, periodiek voor professionals, 2020)
Psychogene niet-epileptische aanvallen worden in de praktijk herkend bij mensen met een verstandelijke beperking, maar zijn in de literatuur onderbelicht. In een kleinschalige studie vonden we - naast een psychologische kwetsbaarheid - aanwijzingen voor uitlokkende en in stand houdende factoren van PNEA bij de doelgroep verstandelijke beperking. Door de omgang van de omgeving met de aanvallen hierop aan te passen kan veel winst worden geboekt.