Hildegard von Bingen en de ‘epileptische persoonlijkheid’ - Daey Ouwens, Ingrid (Epilepsie, periodiek voor professionals, 2022)
Nog altijd worden mensen met epilepsie ten onrechte geconfronteerd met de veronderstelling dat epilepsie gepaard gaat met ongunstige persoonlijkheidskenmerken. Deze veronderstelling draagt bij aan epilepsie-gerelateerde stigmata en vergroot de ziektelast. In deze bijdrage wordt ‘de epileptische persoonlijkheid’ beproken aan de hand van de ‘casus’ van Sint Hildegard von Bingen. Ook is er aandacht voor een nieuw model om gedragsafwijkingen bij mensen met epilepsie te evalueren en behandel- en preventiestrategieën te ontwikkelen.