De IBIS studie: motorische ontwikkeling als voorspeller van Dravetsyndroom - Heineman, Kirsten; Brilstra, Eva; van de Berg, Lydia (Epilepsie, periodiek voor professionals, 2023)
Het Dravetsyndroom is een moeilijk behandelbare epileptische encefalopathie, dat in het grootste deel van de gevallen wordt veroorzaakt door een mutatie in het SCN1A-gen. Het is lastig om al op jonge leeftijd te voorspellen of een kind Dravetsyndroom krijgt of een mildere vorm van SCN1A-gerelateerde epilepsie. Het IBIS-onderzoek (Infant motor development as an early Biomarker In children with SCN1A gene mutation) richt zich op de vraag of de vroege motorische ontwikkeling gebruikt kan worden als voorspeller van het Dravetsyndroom1.