Gezichtsvelduitval na epilepsiechirurgie: Een nieuwe scoringsmethode - van Lanen, Rick; Hoeberigs, Christianne; Bauer, Noël; Haeren, Roel; Hoogland, Govert; Colon, Albert; Piersma, Céline; Dings, Jim; Schijns, Olaf (Epilepsie, periodiek voor professionals, 2018)
Anterieure temporaalkwabresectie als behandeling voor medicatie-resistente epilepsie kan gezichtsvelduitval veroorzaken. Deze uitval bestaat uit een homonieme contralaterale bovenste kwadrantanopsie, ook wel een ‘pie in the sky’ genoemd. De incidentie varieert van 15% tot 90%. In deze bijdrage wordt een kwantitatieve perimetrie-methode beschreven om postoperatieve gezichtsvelduitval te kwantificeren. Deze werd toegepast bij 55 patiënten die een temporaalkwabresectie ondergingen.