De pluripotente stamceltechniek: de mogelijkheid om patiënt-eigen neuronen te bestuderen in het lab - van Hugte, Eline; Verhoeven, Judith; Schelhaas, Jurgen; Keller, Jason; Lewerissa, Elly; van Bokhoven, Hans; Nadif Kasri, Nael; Majoie, Marian (Epilepsie, periodiek voor professionals, 2019)
In steeds meer onderzoeken naar neuronale ontwikkelingsstoornissen wordt gebruik gemaakt van humaan geïnduceerde pluripotente stamcellen. Deze techniek maakt het mogelijk om vanuit somatische cellen (zoals bloed- en huidcellen) stamcellen te verkrijgen die gedifferentieerd kunnen worden naar patiënt-eigen neuronale cellen. Naast het bestuderen van ziektemechanismes lenen deze neuronale cellen zich ook voor het testen van medicijnen op een patiëntspecifieke manier.