Bloedvaten en epilepsie - Raedt, Robrecht; van Vliet, Erwin (Epilepsie, periodiek voor professionals, 2019)
De ontdekking dat er een speciale barrière aanwezig is tussen de hersenen en het bloed werd in het begin van de twintigste eeuw gedaan door Ewald Franke (een student werkzaam in de groep van Nobelprijswinnaar Paul Ehrlich) en Edwin Ellen Goldmann. Goldmann verbaasde zich over het feit dat na een lumbale injectie met een tripaanblauwoplossing het ruggenmerg en de hersenstam blauw kleurden, terwijl de kleine en grote hersenen geen blauwkleuring vertoonden.