Jelgersma’s vroege ideeën over het ontstaan van epilepsie - Klok, Carol Jan (Epilepsie, periodiek voor professionals, 2021)
Enige tijd geleden trof de auteur van deze bijdrage bij toeval een in 1888 door G. Jelgersma geschreven brief aan. Deze Gerbrandus Jelgersma werd elf jaar later aan de Leidse universiteit benoemd tot de eerste hoogleraar psychiatrie in ons land. In de teruggevonden brief zette Jelgersma zijn gedachten uiteen over de mogelijke oorzaken van epilepsie. Hij beschouwde deze als een psychische ziekte, gerelateerd aan psychosen en gepaard gaande met karakterveranderingen en dementie.