‘Screams of total destruction’ - van der Zee, Theo (Handelingen: Tijdschrift voor Praktische Theologie en Religiewetenschap, 2023)
Voor velen van ons die opgegroeid zijn in het West-Europa van na 1945, was oorlog een realiteit van een andere wereld. We konden de screams of total destruction ver van ons houden, al waren ze er wel. Te horen waren ze in Korea, Vietnam, Algerije, Joegoslavië, Irak, Palestina, Libanon, Syrië en vele andere plekken waar oorlog is gevoerd. Veteranen die hier op missie zijn geweest, vertelden al eerder van gruwelijkheden, maar wij, wij hielden ze ver van ons. Met de Russische invasie in Oekraïne komt de oorlog op intense wijze onze wereld binnen en zijn we niet langer in staat ons te wentelen in de illusie van een vreedzame wereld.