Wat is esthetisch counselen? Enkele reflecties bij kunstwerken in de geestelijke verzorging - Gärtner, Stefan (Handelingen: Tijdschrift voor Praktische Theologie en Religiewetenschap, 2025)
Martin Walton (2022) heeft het thema esthetisch counselen uitdrukkelijk op de agenda gezet van de geestelijke verzorging. Deze benadering richt zich op de begeleiding van cliënten waarbij bewust tijd wordt besteed aan artistieke, culturele, symbolische en zintuiglijke uitingen. Daarnaast hoort bij esthetisch counselen aandacht voor de natuur, voor de concrete setting waarin het contact plaatsvindt, en voor de non-verbale communicatie. Het betreft dus een bandbreedte aan fenomenen waarbij alle zintuigen geprikkeld worden.