Kwetsbare lijnen van Aad de Haas - Rosmolen, René (Handelingen: Tijdschrift voor Praktische Theologie en Religiewetenschap, 2022)
De in 1920 in Rotterdam geboren kunstenaar Aad de Haas is vooral bekend geworden door de affaire met zijn kruisweg in de St. Cunibertus-kerk in Wahlwiller. De kruiswegstaties die hij voor deze kerk schilderde moesten op last van het rooms-katholieke gezag verwijderd worden. Ook eerder riep zijn werk aversie op; het werd door de Duitsers ‘entartet’ verklaard en de schilder, die het bombardement van Rotterdam meemaakte, werd in de oorlog gevangengezet.