Pax Christi - actief geweldloos - Peters, Jan (Handelingen: Tijdschrift voor Praktische Theologie en Religiewetenschap, 2023)
Wat betekent de brute en massale overval op een zelfstandige staat als Oekraïne voor de bezinning binnen de wereldwijde katholieke vredesbeweging Pax Christi International? Jan Peters schetst hoe de beweging zich baseerde op de levenshouding van Jezus, maar inzake Oekraïne toch het recht op zelfverdediging erkend heeft evenals de verantwoordelijkheid van een regering om eigen burgers te beschermen. De begrippen ‘actieve geweldloosheid’ en ‘rechtvaardige vrede’ kunnen blijvend zicht geven op een vreedzame toekomst voor de volkeren in het oosten van Europa, evenals in andere conflicthaarden in de wereld.