Zelfde boodschap, nieuwe technologie: Een pleidooi voor het benutten van praktische kansen van de digitale revolutie - Wienen, Henrik (Handelingen: Tijdschrift voor Praktische Theologie en Religiewetenschap, 2024)
Kilometers Autobahn schieten onder mij door. Ik ben onderweg naar Karlsruhe. Over enkele uren heb ik daar een gesprek met een grootheid op het gebied van het thema online kerk in Duitsland. Ik ben een tikkeltje zenuwachtig, sinds de middelbare school heb ik nauwelijks nog Duits gesproken. Gelukkig heb ik een geduldige leraar die mij op deze reis ondersteunt. Mijn telefoon is verbonden met mijn auto en ik zet ChatGPT aan met spraakondersteuning. Ik vraag hem mij te helpen bij het oefenen van Duits. Mijn instructies zijn helder: voer een gesprek met me in het Duits en corrigeer me waar nodig. En: als ik een Nederlands woord voor iets gebruik, geef me dan de vertaling van dat woord. Urenlang spreek ik zo Duits en leer ik waardevolle praktische uitspraken die mij later die dag enorm zullen helpen.