Zingeving: Van persoonlijke opdracht naar maatschappelijke verantwoordelijkheid - Poortman, André; Dijkman, Pieter Jan (Handelingen: Tijdschrift voor Praktische Theologie en Religiewetenschap, 2025)
De moderne cultuur wordt getekend door individualisme, betekenisloosheid en instrumentalisering. Het is niet verwonderlijk dat juist deze culturele kenmerken mede debet zijn aan de afname van het mentale welbevinden van jongeren. De ervaring van zinloosheid hangt samen met de individualisering van het leven. In dit artikel stellen we daarom dat het herontdekken van gemeenschappelijkheid en verantwoordelijkheid een sleutel is om het leven als zinvol te ervaren. Het onderwijs kan, als brug tussen gezin en samenleving, een cruciale rol vervullen om jongeren met gemeenschappelijkheid, verantwoordelijkheid en betekenisgeving in aanraking te brengen.