Geestelijke weerbaarheid van jongeren: De rol van het onderwijs en de geestelijke verzorging - Jacobs, Gaby (Handelingen: Tijdschrift voor Praktische Theologie en Religiewetenschap, 2025)
Uit diverse onderzoeken blijkt dat jongeren – de zogenaamde generatie Z – met geestelijke gezondheidsproblemen kampen. Oorzaken worden gezocht in gebruik van digitale technologie, zoals de smartphone. Jongeren zouden daardoor in toenemende mate eenzaamheid en betekenisloosheid ervaren. Een existentieel perspectief dat focust op zingeving, wordt ingezet om een rijker perspectief te bieden op deze problematiek. Aan de hand van het werk van Jaap van Praag verkennen we hoe twee zingevingsbronnen – arbeid en gemeenschap – bijdragen aan geestelijke weerbaarheid van jongeren. We besluiten met de rol die het onderwijs en daarbinnen de geestelijke verzorging kan hebben in het helpen ontwikkelen van geestelijke weerbaarheid.