Het hogeschool- en universiteitspastoraat in kaart gebracht - Steegen, Martijn (Handelingen: Tijdschrift voor Praktische Theologie en Religiewetenschap, 2025)
In deze bijdrage brengen we het universiteits- en hogeschoolpastoraat in Nederland en Vlaanderen in kaart. De doelstelling is breed en we hopen dat deze onderneming leidt tot enkele vragen die mogelijk interessant zijn voor verder gesprek, reflectie en onderzoek. Verderop wordt het echter al snel duidelijk dat dit niet zo evident is. Er bestaat immers veel diversiteit in doelstelling, visie en profilering in het universiteits- en hogeschoolpastoraat. Bovendien is er weinig geweten over de wijze waarop studentenpastores hun bijdrage voor de universitaire gemeenschap conceptualiseren. Er is ook niet veel onderzoek naar impact beschikbaar. Recent onderzoek is voornamelijk afkomstig uit Groot-Brittannië (bijv. Aune et al., 2023) en de Verenigde Staten (bijv. Barton et al., 2020; Miller & Stephens, 2024).