Gemeentestichting als lont in het kruidvat: Praktisch-theologische analyse van een debat - Schaeffer, Hans (Handelingen: Tijdschrift voor Praktische Theologie en Religiewetenschap, 2022)
Er worden in de Protestantse Kerk in Nederland nog steeds (en opnieuw) discussies gevoerd over de verhouding tussen pioniersplekken en ‘bestaande gemeenten’. In toenemende mate moeten de ambtsstructuur van de Protestantse Kerk en het religieus leiderschap in deze pioniersplekken zich tot elkaar verhouden. Naarmate de kerk in een seculariserende omgeving zich van haar identiteit en structuur bewust wordt, is het zinvol de recente geschiedenis op deze punten (identiteit en structuur) te binnen te brengen. In dit artikel geven we duiding aan dit fenomeen zoals het binnen een van de gereformeerde denominaties in ons land een rol speelde.