Klemtoon - Schilderman, Hans (Handelingen: Tijdschrift voor Praktische Theologie en Religiewetenschap, 2022)
‘Alles van waarde is weerloos’, zo luidt een dichtregel van Lucebert. Het is een prachtige uitspraak waarin iets van het ‘humanum’ doorklinkt. Wat ons tot mens maakt is niet de overmacht, de zelfcontrole en de opzienbarende prestatie, maar sensitiviteit voor dat wat zorg nodig heeft omdat het niet op eigen kracht verder kan. Denk aan de uiteinden van ieders biografie: vroege kindheid en broze ouderdom, maar ook aan wat we ondertussen meemaken aan ongeluk en noodlot. Kwetsbaarheid is de lens waarin uitvergroot een beroep gedaan wordt op ons menszijn. Zo krijgt kwetsbaarheid iets intiems, en wordt het tot een appèl op liefde. Mooi gezegd, maar toch ook wel theologentaal.