Spiritueel moederschap als brug naar vertrouwen: Geestelijke begeleiding bij mensen met een beperking - Bouwman, Kitty (Handelingen: Tijdschrift voor Praktische Theologie en Religiewetenschap, 2022)
Eerder heb ik in Handelingen laten zien dat mystagogie en moederschap met elkaar samenhangen (2018/1). Bij filosofische schrijvers krijgt deze samenhang vorm in de vroedvrouwenkunde (maieutiek), waarbij de symboliek van het moederschap toegeschreven wordt aan de leerling, die de eeuwige inzichten vanuit zijn ziel baart. Bij de christelijke schrijver Augustinus krijgt deze samenhang gestalte in het geestelijke moederschap oftewel het spiritueel moederschap. Daarbij wordt het symbolische moederschap toegeschreven aan de mystagoog die betrokken is in het proces van geestelijke begeleiding. Wat het spiritueel moederschap inhoudt laat ik zien aan de hand van een casus over de begeleiding van een vrouw, die ik Engelien noem. Voordat ik hierop inga, vertel ik eerst wat ik onder spiritueel moederschap versta.