Impulsen voor een theologie van verzoening en reparatie - Meijers, Erica (Handelingen: Tijdschrift voor Praktische Theologie en Religiewetenschap, 2023)
Twee kopjes van Afrikanen ‘sieren’ de gevel van de Herengracht 514 in Amsterdam. Ze verwijzen naar activiteiten van de achttiende-eeuwse eigenaren van het pand, die onder meer de kolonie Berbice in het huidige Guyana bezaten (Hondius 2018, 93). Ruim tweehonderd jaar later studeerde ik op deze plek theologie. De relatie van het gebouw met de geschiedenis van slavernij was aanleiding voor colleges over theologie, kerk, racisme en kolonialisme, onder andere gegeven door zwarte theologen uit Zuid-Afrika, wiens leven werd bepaald door de strijd tegen de apartheid in hun land.