In bruikleen: Over verantwoord verpachten van kerkelijke grond - Tromp, Thijs (Handelingen: Tijdschrift voor Praktische Theologie en Religiewetenschap, 2023)
Onlangs verscheen de film Onder het maaiveld. Deze opvolger van De nieuwe wildernis (2013) geeft een fascinerend beeld van de verwevenheid van wat zich onder de grond afspeelt en wat boven de grond komt. Wormen, springstaartjes, schimmels, bacteriën zorgen voor een voedselrijke bodem, die op haar beurt gezond voedsel voortbrengt. De film maakt pijnlijk duidelijk hoezeer de grond te lijden heeft onder wat mensen haar aandoen. Intensieve bemesting, gif en het toepassen van monocultuur hebben funeste gevolgen voor het leven in de grond, maar ook voor insecten boven de grond, voor vogels en andere dieren en uiteindelijk ook voor de mens. Het kan anders, dat laat de film zien. Het moet anders, dat maakt de natuur ons duidelijk. En de tijd is kort.