Theologie en boerenbedrijf: Landbouw als vitaliteitsdonor voor het gemeenteleven - van Klinken, Gert (Handelingen: Tijdschrift voor Praktische Theologie en Religiewetenschap, 2023)
In de media wordt regelmatig de wens geuit dat niet alleen de christelijke politiek, maar ook de kerk dient te investeren in contact met wat er leeft op het platteland, en dan specifiek in de sector van de landbouw. In het Ouderlingenblad van maart 2023 heeft landbouwpastor Pieter Knijff bijvoorbeeld voorstellen gedaan voor het versterken van de relatie tussen kerk en boerenbedrijf. Het is geen toeval dat het onderzoeksproject Grond van de Protestantse Theologische Universiteit zich richt op het verband tussen kerk, natuur en landbouw in Nederland. In de discussie over die thema’s speelt ook de kerkgeschiedenis een rol.