La letteratura incontra la canzone. Testi per musica di Italo Calvino e Franco Fortini per il collettivo Cantacronache - Ferrari, Sebastiano (Incontri. Rivista europea di studi italiani, 2011)
De literatuur ontmoet het lied In dit artikel worden de bijdragen van de schrijvers Italo Calvino en Franco Fortini aan het Italiaanse lied besproken. Enkele van hun teksten werden op muziek gezet op initiatief van Cantacronache. Doel van dit collectief uit Turijn was om, in aansluiting op de muzikale traditie van chansonniers als Brassens, Brel, Aznavour, de Lieder van Brecht, Paul Dessau en de Amerikaanse Folk Revival van Dylan en anderen, het lied te verheffen tot het niveau van gevestigde kunstuitingen als de poëzie, het theater en de film. De liederen van Calvino en Fortini vertegenwoordigen een belangrijke episode in deze kortstondige ontmoeting tussen de wereld van de literatuur en die van het populaire lied, op de grens van de jaren vijftig en zestig in Italië.