Ouder, Kind en Professional ‘on the Same Page’: Implementatie en Evaluatie van een Client-toegankelijk Interdisciplinair Jeugddossier in Nederlandse Centra voor Jeugd en Gezin - Benjamins, Janine (Jeugd in Ontwikkeling, 2024)
Inzage in het eigen dossier draagt onder volwassenen bij aan geïntegreerde persoonsgerichte zorg, en daardoor aan de kwaliteit van zorg. Of dit ook geldt voor jongeren, kinderen en hun ouders is niet bekend. Dit proefschrift onderzocht de bijdrage van Iuvenelis, een cliënt-toegankelijk jeugddossier voor gezondheidszorg en jeugdhulp, aan geïntegreerde persoonsgerichte zorg. Vijf deelstudies laten zien dat open dossiers zoals Iuvenelis potentieel de door gebruikers ervaren autonomie vergroten door hen beter te informeren en te betrekken bij hun zorg, de zorgkwaliteit verbeteren en bij kunnen dragen aan interprofessionele samenwerking. Belangrijke aandachtspunten bij de invoering van inzage in het eigen dossier zijn het bereiken van kwetsbare groepen en een persoonsgerichte houding van professionals.