Het gedrag van ouders, maar ook hun genen, is belangrijk voor de ontwikkeling van hun kinderen - Runze, Jana (Jeugd in Ontwikkeling, 2024)
Ouders spelen een belangrijke rol in de ontwikkeling van hun kinderen. Het gedrag van ouders ten opzichte van hun kinderen wordt bepaald door een combinatie van genen en omgevingsfactoren. En oudergedrag kan op zijn beurt weer samenhangen met het gedrag van kinderen. Genetische scores die samenhangen met sociaaleconomische factoren voorspellen sensitief oudergedrag, en sensitief oudergedrag voorspelt de gehechtheidsrepresentaties die kinderen hebben. Een korte interventie om opvoedgedrag van ouders te verbeteren zorgt voor minder probleemgedrag en stress bij kinderen. Abstract Parents play an important role in the development of their children. The behavior of parents towards their children is influenced by a combination of genes and environmental factors. Parental behavior, in turn, may be associated with children’s behavior. Genetic predispositions to socio-economic outcomes predict to some extent sensitive parental behavior, and sensitive parental behavior predicts children’s attachment representations. That does not imply that genetics determine parenting. A brief intervention aimed at improving parenting behavior helps to reduce children’s problem behavior and stress.