Samen Werken aan Veiligheid in Gezinnen binnen Zorg- en Veiligheidshuis Haaglanden - Bartelink, Cora; Steenbakkers, Anne; van der Hulst, Marije (Jeugd in Ontwikkeling, 2024)
In complexe situaties waarin huiselijk geweld zich in combinatie met andere problemen voordoet, is samenwerking tussen professionals uit verschillende domeinen nodig. In de regio Haaglanden vindt deze samenwerking onder andere plaats onder de vlag van het Zorg- en Veiligheidshuis, een samenwerkingsverband van een groot aantal organisaties uit de zorg-, straf- en bestuursketen. Betrokkenen constateren echter dat ze er lang niet altijd in slagen om te komen tot een goede, gezamenlijke analyse van gezinssituaties en een daarbij passend plan van aanpak. Vaak werken zij nog op hun eigen eilandjes, wordt informatie ‘over de schutting gegooid’ en worden gezamenlijke afspraken niet nagekomen. In participatief actieonderzoek is met een brede groep professionals gewerkt aan een betere gezamenlijke analyse en planvorming. De professionals waren afkomstig van de politie, het Openbaar Ministerie, de reclassering, Veilig Thuis, een gecertificeerde instelling voor jeugdbescherming, twee organisaties voor de aanpak van huiselijk geweld, de forensische GGZ en het Zorg- en Veiligheidshuis. De betrokken professionals zijn in zeven (online) bijeenkomsten bij elkaar gekomen om met elkaar te leren en de werkwijze van de casuïstiekbesprekingen verder te ontwikkelen. Resultaat van dit gezamenlijke leer- en ontwikkelproces was een gespreksleidraad voor de multidisciplinaire casuïstiekbesprekingen. Deze gespreksleidraad is een hulpmiddel om de bespreking van casussen gestructureerd te laten verlopen. Gedurende twee korte testfases is de leidraad getest en geëvalueerd. Op basis hiervan is de gespreksleidraad aangescherpt. Gedurende het onderzoek is de gespreksleidraad vooral door professionals gebruikt. Hoewel ervaringsdeskundigen positief over de leidraad oordeelden, is het voor het vervolg belangrijk om te onderzoeken of en hoe deze gespreksleidraad ook met ouders én jeugdigen gebruikt kan worden. Abstract In complex situations in which domestic violence coexists with other struggles, collaboration is needed between professionals of different domains. In the region Haaglanden, this collaboration is embedded in the Care and Safety House, a partnership between a large number of organizations in the domains of care, justice and governance. Professionals notice that they often do not succeed in making shared analyses of the family’s situation and an integral assistance plan. Often, they work in the isolation of their own fields, dump information on partnering organizations and do not honor existing agreements. In participative action research, we worked with a broad range of professionals on improving the shared analysis and assistance planning. Professionals worked at the police, prosecution, probation, child protection, care agencies focused on domestic violence, forensic mental health care and the Care and Safety House. The professionals met in six (online) meetings to learn and to improve assessment and decision-making processes in their case discussions. The result of this process was a discussion tool for multidisciplinary case discussions. The tool is an aid for structured decision-making. During two short test phases, the tool was tested and evaluated. On the basis of this evaluation, the tool was improved. The discussion tool was used by professionals during the study. Though consumer-providers were positive about the tool, it is important to further investigate the usefulness of the tool in discussions with parents and youth. Bijsluiter voor de praktijk - Het Zorg- en Veiligheidshuis Haaglanden is een samenwerkingsverband van organisaties uit de zorg-, straf- en bestuursketen, die de vicieuze cirkel van complex huiselijk geweld in gezinnen willen doorbreken. - Betrokken professionals slagen er echter niet altijd in om een goede, gezamenlijke analyse van gezinssituaties en een daarbij passend plan van aanpak te maken. - Om deze samenwerking te verbeteren, is samen met een groep professionals een gespreksleidraad ontwikkelt voor de multidisciplinaire casuïstiekbesprekingen. - Deze gesprekleidraad is gebaseerd op reeds bestaande theoretische modellen, namelijk “Gefaseerd samenwerken aan veiligheid”, “Beeldvorming, Oordeelsvorming en Besluitvorming (BOB) methodiek” en “Signs of Safety”. - De eerste ervaringen met deze gespreksleidraad zijn positief, maar het vraagt verder onderzoek of het gebruik van de gespreksleidraad ook de veiligheid in gezinnen ten goede komt.