Duale Hulpverlening voor Kinderen in Gezinnen met Meervoudige en Complexe Problematiek - van Assen, Arjen (Jeugd in Ontwikkeling, 2024)
Het combineren van gezinsgerichte en kindgerichte hulpverlening (duaal hulpverlenen) kan een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van kinderen die opgroeien in gezinnen met complexe en meervoudige problematiek. Onderzoek naar duale hulpverlening bij het Leger des Heils Nederland (10 voor Toekomst en Kinder- en Jeugdcoaching) laat zien dat kinderen deze vorm van hulpverlening positief waarderen. Ook na de hulpverlening is er sprake van aanhoudende gedrags- en emotionele problematiek, maar eveneens van aanzienlijke verbetering in de psychosociale vaardigheden van kinderen. Core message Combining family-centred and child-centred care – a dual key worker approach – can benefit the development of children growing up in families experiencing complex and multiple problems. Research on a dual key worker approach of the Salvation Army of the Netherlands (Ten for the Future and Child and Youth Coaching) shows that children experience the care they have received positively. Children experience persistent emotional and behavioral problems, but there is considerable improvement in their psychosocial skills.