De Toeslagenaffaire en Andere Complexe Problemen: De Verklarende Analyse vanuit een Complex Dynamisch Systeemperspectief - Boelhouwer, Marieke; Loykens, Ellen; Van Geert, Paul (Jeugd in Ontwikkeling, 2024)
Wanneer een situatie complex is en veel dingen met elkaar verweven zijn wordt er vaak, vanuit de hulpverlening, in een analyse gestreefd naar overzicht en ordening van de feiten om zo tot een beslissing en advies voor mogelijk handelen te komen: hoe nu verder? Echter, in de praktijk werkt deze zoektocht vaak contraproductief. De theorie van complexe dynamische systemen (CDS) maakt het mogelijk om complexe casussen te analyseren. Een analyse waarin niet alleen het ouder-kind-probleem centraal staat, maar waarbij ook het omliggende netwerk (waaronder de hulpverlening) onder de loep wordt genomen. Met het maken van een Verklarende Analyse (VA), waarbij de huidige hulpvraag van bijvoorbeeld ouders leidend is, worden de theoretische componenten en procesmechanismen van de CDS-theorie geconcretiseerd.