Ik Laat Je Niet Alleen: Gezamenlijk Verminderen van Gedwongen Afzonderen in de JeugdzorgPlus - van Dorp, Melissa (Jeugd in Ontwikkeling, 2025)
Gedwongen afzonderen kan negatieve fysieke en psychologische gevolgen hebben voor zowel jongeren als professionals. JeugdzorgPlus-instellingen streven daarom naar het verminderen van gedwongen afzonderen. In een participatief actieonderzoek werkten jongeren, professionals, ervaringsdeskundigen en onderzoekers gezamenlijk aan het verminderen van gedwongen afzonderen in de JeugdzorgPlus. Nadat gezamenlijk een eenduidige definitie van gedwongen afzonderen was opgesteld, werd gedurende twee perioden van zes maanden de inzet van gedwongen afzonderen gemonitord en feedback gegeven. Hieruit bleek een significante daling van 61% in het aantal gedwongen afzonderingen over tijd. Om gedwongen afzonderen verder te verminderen, is het nodig om in te zetten op zeven kernstrategieën.