Opvoeding van Jongeren, Elke Dag Opnieuw - Bülow, Anne (Jeugd in Ontwikkeling, 2025)
Het proefschrift van Anne Bülow, waarover deze samenvatting gaat, heeft universele opvoedprincipes in het dagelijkse leven aangetoond, die een belangrijke basis voor opvoedadvies kunnen vormen: Jongeren voelden zich gelukkiger op momenten en dagen dat hun ouders meer warmte tonen en autonomie bevorderen. Hoe sterk deze opvoedprincipes in elk gezin aanwezig waren, varieerde sterk van gezin tot gezin. Dit benadrukt het belang van gepersonaliseerd opvoedadvies. De sterkte van de opvoedprincipes hing ook af van de tijdschaal waarop ze werden geobserveerd (bijvoorbeeld moment, dag, of week). Toekomstig onderzoek moet uitwijzen of opvoedadvies dat op de korte termijn werkt misschien averechtse effecten op de lange termijn heeft of andersom. Abstract The current research demonstrated universal parenting principles in everyday life that can provide an important basis for parenting advice: Adolescents felt happier at moments and days when their parents showed more warmth and supported their autonomy more. How strongly these parenting principles were present in each family varied greatly from family to family. This highlights the importance of personalized parenting advice. The strength of the parenting principles also depended on the timescale on which they were observed (e.g., moment, day, week). Future research should reveal whether parenting advice that works in the short term might backfire in the long term or vice versa.