Succesvol(ler) Samenwerken met het Sociaal Netwerk van Gezinnen met Meervoudige en Complexe Problemen - Visscher, Loraine; Holwerda, Anja; van Eijk, Lucienne; Labun, Alona; Evenboer, Els; Knot-Dickscheit, Jana (Jeugd in Ontwikkeling, 2024)
Binnen de jeugdhulp is er steeds meer aandacht voor het betrekken van het sociaal netwerk van jeugdigen en ouders bij hulp die zij ontvangen, omdat het bijdraagt aan positievere en duurzamere effecten. Een specifieke groep, waarbij samenwerking met het sociaal netwerk essentieel is, maar tegelijkertijd ook ingewikkeld, zijn gezinnen met meervoudige en complexe problemen (GMCP). Hoewel GMCP het zelf belangrijk vinden dat hun netwerk wordt betrokken, lukt dit in de praktijk nog onvoldoende en ervaren professionals verschillende barrières. In dit artikel beschrijven we, aan de hand van bestaande kennis, wat bijdraagt aan succesvolle(re) samenwerking met GMCP en hun sociaal netwerk.AbstractWithin youth care, there is increasing attention to involving the social network of adolescents and parents during care, because it contributes to more positive and long-lasting effects. A specific group, where collaboration with the social network is essential, but at the same time also complicated, are families with multiple problems (FMP). Although FMP find it important that their network is involved, in practice this is not yet successful and professionals experience various barriers. Based on existing knowledge, in this article we describe what contributes to successful collaboration with FMP and their social network.